Välkommen till Rymden. En resa från vision till vardagsglädje.

Första delen av resan avklarad! Här är vi nu, 5 år in i utvecklingen av en framtidssäkrad arbetsplats med stor respekt för hållbarhet, effektivitet och innovation.

Sedan 2018 har vi hjälpt Stefan Lindhoff och GEMFAST:s styrelse att förverkliga sin vision: att skapa en arbetsplats för många, som kan växa i takt med transformationen av Slussenområdet. Den viljan passade oss som handen i handsken – just att tänka långsiktigt med människan i centrum är något vi brinner lite extra för i allt vi gör.

Resan hittills har präglats av nära samarbete och en gemensam strävan mot en innovativ och framtidssäkrad arbetsplats. I somliga faser har vi själva stått för kompetens och rådgivning, i andra har vi kompletterat med ledande specialister – ingen prestige, allt för ett så bra resultat som möjligt!

Nu ser vi väldigt mycket fram emot att hjälpa till i förvaltningen framåt. För resan är ju långt ifrån över! Om du ännu inte varit förbi Rymden så är du mer än välkommen att kontakta oss eller Gemfast för en rundtur – det är en fastighet som måste tas in och upplevas på riktigt! 

Bakgrund
Som en del i den långsiktiga strategin att successivt utveckla och förbättra fastighetsbeståndets sammansättning är GEMFAST kontinuerligt aktiva i strukturerad utvärdering. I samband med översynen av beståndet på Essingen söktes nya fastigheter. Under denna process dök Tyrénshuset vid Peter Myndes backe upp och parterna enades om en transaktion. I samband med denna process påbörjades ett visionsarbete som präglades av hög innovationstakt och utvärdering av alternativa kort- och långsiktiga vägar framåt. Därefter inleddes en fas av långsiktig planering, GIS-analys för hur området fungerar idag och prognostisering om framtiden. Givetvis parallellt med en dialog om projektets övergripande struktur. Olika delar från mod:group har varit verksamma i denna process och har kontinuerligt arbetat tillsammans med andra nyckelaktörer för att forma och implementera projektets vision och långsiktiga målbild.

Inledningsvis identifierades att ett antal fundamentala faktorer behöver komma på plats:

  • Sätta ett starkt varumärke som förkroppsligar den plats som hittills bara varit där

  • Lyfta fram huset som någonting man vill gå till inte passera förbi

  • Med hjälp av Sveriges bästa uthyrningsteam attrahera rätt hyresgäster för varandra (hus, bolag, människor)!

  • Skapa långsiktig flexibilitet för utveckling över tid

  • Förbättrat driftsnetto

  • Hållbarhet, återbruk och certifiering som inspirerar!

Strukturerad Framgång

I den tidiga fasen etablerades projektets struktur och ambition följt av att en av Sveriges bästa kommunikationsbyrå kontrakteras i form av Svensson Kommunikation. Samtidigt skall fastigheten gå igenom vissa externa förändringar och strukturella förbättringar så en ledande arkitektfirma väljs i form av Strategisk Arkitektur. Baserat på tidigare strukturarbete och med starkt konceptuellt inspel och ledning av mod:groups konceptteam så deltar samtliga parter från GEMFAST ledning supporterade av Sthlm Developer och Mattias Leksell och valda superteam från Avanti Partners.

Parallellt påbörjades inventeringen av fastigheten där Zynka, under ledning från mod:groups affärsområde Insikt, bygger upp fastighetens digitala infrastruktur. Hela gruppen och konceptet arbetas sedan ut i ett övergripande koncept som inkluderade varumärke, digitala arbetssätt/way of working och informationsteknisk infrastruktur.

I samband med denna process börjar planeringen inför hur arbetet skall bedrivas då ambitionen gällande tid, återbruk och slutresultat är mycket högt. Här upphandlas en projektledare för bashus och samordning av transformationens alla delentreprenader och övergripande planering. Projektet väljer att ta in Nils Johansson från CO-Pilot med team i denna roll som projekteringsledande funktion och samordnande av bashusarbeten. En fin sammanställning av denna resa under byggnationens ca 2 år finns här.

Visualisering av Framtiden

Med stöd från SLAB i London arbetade mod:group intensivt med att visualisera projektet genom filmer och materialiseringar. Dessa insatser bidrog till att ge projektet en betydande uppmärksamhet och skapade en bra grund för dialoger med potentiella hyresgäster. Mod:group Concept var ledande i att säkerställa att samtliga detaljer fick precis den uppmärksamhet virtuellt som fastigheten förtjänade. Dessa underlag och visualiseringar används därefter för att öka effektivitet och dialog med aktuella hyresgäster.

Attraktiva hyresgäster utvalda med precision för att de är de, processen hade mycket hög konverteringsgrad av dialoger pga. det kompletta erbjudandet.

Projektet väckte stort intresse, och tillsammans med Concept ledde mod:group inritandet och skapandet av koncept för de olika hyresgästerna. Genom en välplanerad strategi och tydlighet från start samt den underliggande kompetens som fanns hos Avanti Partners och arbetsplatstrategikompetens, i kombination med mycket hög konceptuell förmåga, hittade teamet rätt direkt. I denna process fick GEMFAST möjlighet att välja och forma husets sammansättning för att skapa en mix som borgar för långsiktigt nöjda och aktiva brukare, en förutsättning för god stämning. Om ni tvekar på detta så hälsa på, alla blir glada av ett ”god morgon” från den underbara personalen på Helio som med ett leende möter dig.

Effektiv Projektering och Produktion

I samtliga brukarytor för hyregästerna togs mod:group Construct in för att leda projektering och produktion av hyresgästers entreprenader. Samarbetet mellan mod:group, Construct och andra projektörer som Archus, Granlunds, Afry och Apex resulterade i en detaljerad planering och genomförande av komplexa installationer, inklusive serverrum, studiorum och multifunktionella arbetsytor.

Detta arbete inkluderade analys av hur certifiering av fastigheten ytterligare kunde ökas från Excellent till Outstanding! Det visar dessutom på den bredd av komplexitet som vår koncern, gemensamt med aktiva och professionella aktörer, kan bidra med. I stark samverkan mellan Gemfast, Co-Pilot och hyresgästerna har vi arbetat för högsta möjliga medarbetarvärde. Finish och konceptuell höjd i de fem hyresgästanpassningarna är extremt svårslagna. Att allt detta gjordes med digitala arbetssätt där samtliga partner tilläts samverka och påverka är sannolikt oöverträffat.

Samtliga entreprenader går dessutom under kalkylerad riktkostnad och går i mål på rekordtid. Vi ser med stor ödmjukhet tillbaka på de processtekniska utmaningar detta inneburit med så många engagerade parter. Detta hade aldrig gått utan kompetenta projektörer och en gemensam ambition om att vi ska klara det. Samtliga parter i projektet ska ha ett stort tack för tålamod och kreativitet med stort målfokus.

Kundfokus och framtidsanpassning

Ytterligare en sak som är unikt i detta projekt är att mod:group Concept spelade en nyckelroll i att stödja hyresgästerna genom hela processen, från tecknande av avtal till koncept, plan, arbetsplatsstruktur och möblering samt hela väggen till inflytt. Identity Works, Sverige Lärare, Hazelight och Helio arbetade tillsammans med Concept för att utveckla arbetsplatsens struktur och funktioner. Här förtjänar också Christina Claughton från Helio en eloge för sitt lösningsorienterade, kompetenta och positiva arbetssätt. Tack för många skratt och kreativa sessioner i denna mycket komplexa och tidspressade HGA.

BREAM In-Use Excellent till Outstanding

Hyresgästerna samverkade för att höja projektets hållbarhetsnivå från BREAM In-Use Excellent till Outstanding, och därmed skapades en arbetsplats som inte bara är modern utan också långsiktigt hållbar.

Att utmana det traditionella

Projektet avslutas med ett varmt tack till alla samarbetspartners, särskilt Gemfast och Stefan Lindhoff, för förtroendet att driva projektet från början till slut.

Vi lyfter på hatten till Gemfast mod för att sätta upp ambitionen och att våga utmana det traditionella i tron på att det skapar långsiktig framgång. Vet ni, det gör faktiskt det: snabbare, bättre, mer hållbart och medvetet i varje steg.

Avslutningsvis ser vi nu fram emot att få stödja Savills förvaltning och Gemfasts Morgan Gransten med digital infrastruktur i syfte att optimera kundnöjdheten för att säkerställa att denna framgångsrika arbetsplats fortsätter att blomstra långt in i framtiden.

Julia Andersson