SVERIGES LÄRARE

En förändringsresa

 
modgroup_sl_146FINAL Kristofer Johnsson.jpg

Låt oss flytta till Rymden

I början av 2017 inleddes resan att utveckla Lärarförbundets arbetssätt. Det fanns en nyfikenhet kring vad en arbetsplats skulle kunna erbjuda. Målet blev att skapa ett fackförbund i samklang med sin tid och sina medlemmar.

Hypotesen var att det fanns både energi, kreativitet och potential som gick till spillo. En utmaning var storleken på de tidigare lokalerna som skapade för stora avstånd mellan medarbetare. Majoriteten av arbetsplatserna återfanns i cellkontor eller åtminstone bakom stängda dörrar vilket skapade en oändlig mängd korridorer och väldigt lite interaktion mellan medarbetare.

Som i all förändring möttes detta av både hurrarop, förskräckelse, oro, glädje och allt däremellan. Men steg för steg har organisationen förändrat och förvaltat, utmanat och lyssnat.

Vi har jobbat kontinuerligt med beläggningsdata för att skapa rätt typ av mötesrum, arbetsplatser och miljöer. Förändringsledning har pågått både löpande och i sprintar. Tanken har varit att låta organisationen växa in i förändringarna innan vi tar nästa steg. Två steg framåt och något steg åt sidan varje gång.

Idag sitter Lärarförbundet, nu tillsammans med Lärarnas Riksförbund och under namnet Sveriges Lärare, i sitt nya kontor Rymden Slussen. Att 300 individer nu delar denna fantastiska arbetsplats är ett resultat av alla svåra beslut, krävande tester, nyfikna steg och trägna arbete.


Kortfattat kan vi nu sammanfatta följande att det nya kontoret:

  • Erbjuder mer än dubbelt så många funktioner - allt ifrån Teams-ytor, fokusrum, telefonrum, bibliotek till kreativa zoner, lounger, kaféer och mötesrum i olika storlekar.

  • Jobbar utan gränser mellan enheter och avdelningar.

  • Använder ca 20% av den kontorsyta som man initialt hade.

  • Jobbar tillsammans och delar ytor med både Lärarfortbildning och Lärarnas A-kassa.

  • Sitter på en mer attraktiv adress. Närmre både kommunikationer, beslutsfattare och medlemmar.

SVERIGES LÄRARE

Beställare: Sveriges Lärare

Fastighet: Jupiter mindre 14, Gemfast. 

Adress: Rymden, Peter Myndes Backe 16, Stockholm

Storlek: 2835 kvm fördelat på 3 våningsplan

Antal medarbetare: 300 st

Uppdrag: Förändringsledning, BIM-samordnare, modellansvarig, inredningsarkitekt, projektledning och hyresgästanpassning 

Byggstart bashusanpassning höst 2022
Hyresgästanpassning vinter 2023
Inflytt vår 2023

Namn på fotograf: Philip McCann & Kristofer Johnsson

Design, återbruk & konst

Arbetet med att ta fram konceptet för Sveriges Lärares nya lokaler vid Slussen utgick från att skapa en harmoni och identitet som också blev en förlängning av fastighetens visuella uttryck.

Genom att kulörerna från trapphuset i Rymden följer med in på de olika våningsplanen så skapas en orientering för de anställda. Utöver att varje våningsplan får en egen huvudfärg adderades även befintliga kulörer från förbundens tidigare inredning då återbruk var en bärande del i projektet.

I processen fick dessutom förbundens stora konstsamling spela en stor roll och många val gjordes i syfte att lyfta konsten.

Möte i ett konstverk

Ett antal mötesrum inreddes helt baserat på konstverken som placerades i dessa rum och på så sätt skapades en tredimensionell upplevelse.

Jaktscen

Vi såg inspirationen av brittisk landsbygd och valde en palett med gröna, beiga och cognacsfärgade toner samt en grön betsad träpanel på väggen. Stolarna kläddes med smårutigt tyg.

Stork & pingvin

Ett mötesrum inreddes kring motivet av Pingvinen. Med en modern och poppig tolkning med grafiska inslag och den starka blå kontrastfärgen som accent. Notera även pingvinens lilla låda som blev en piedestal.

Bronshuvudet

Den mjuka färgskalan i verket Bronshuvudet inspirerade till ett vilsamt samtalsrum med mjuk sittning och en matta som återspeglade färgfälten i tavlan, grönblåa väggar och tak och detaljer i koppar.

Musik i Rymden, Peter Åström

Från Sveriges Lärares konstsamling var verket “Musik i Rymden” en central inspiration till hela konceptet och fick en ledande plats vid huvudentrén där externa besökare tas emot i anslutning till mötesrum, kaffehörna och terrass.

Vi älskar hur verket tar för sig och visar att det inte finns några ramar, egentligen.

Välkommen till Rymden.