Återbruk och Cirkulär inredning

SVERIGES LÄRARE

Klimatkrisen är ett faktum och vi alla måste göra vad vi kan för att vara så hållbara som möjligt. På mod:group arbetar vi alltid med att använda återbrukad och cirkulär inredning i så hög grad som möjligt när vi tar fram inredningskoncept. 

Därför blev vi extra glada över att återbruk stod högt upp på agendan när Sveriges Lärare skulle flytta sitt kontor till Rymden. När vi nu summerar projektets CO2 besparing blir vi väldigt stolta över resultatet och delar gärna med oss av datan i hopp om att det kan inspirera andra att tänka likadant.


Arbetet med att ta fram konceptet för Sveriges Lärares nya lokaler vid Slussen utgick från att skapa både harmoni och energi samt ge den nya organisationen en egen identitet som också blev en förlängning av fastighetens visuella uttryck. Utöver att varje våningsplan fick en egen huvudfärg adderades även befintliga kulörer från förbundens tidigare inredning då återbruk var en bärande del i projektet och huset Rymden i stort. Med inredningen så var ambitionen att återbruka så mycket som möjligt från de tidigare kontoren.

Vissa stoppmöbler skickade vi för omtapetsering och andra lackades om. Vi gjorde även inköp av cirkulär inredning som komplettering av skrivbord och mötesbord, riktiga tungviktare av utsläpp då de innehåller mycket metall så därför ville vi gärna återbruka dessa I så hög grad som möjligt.

I projektet har vi återbrukat allt ifrån spotlights och utemöbler till skrivbord, konferensstolar, lagerhyllor, mötesbord, förvaringsskåp, soptunnor, dekoration, arbetsstolar, klädhängare, fåtöljer och gardiner. Det är sannolikt ett pussel att hantera alla dessa artiklar under den kreativa processen, men det är samtidigt otroligt motiverande att vara så kreativ som möjligt med det redan som finns.

Där vi valde nya möbler gjordes det med största fokus på gedigna material, god kvalitet med en en nära produktion som tål att användas, tvättas och slipas i många många år framöver.

Att vår kund, med hjälp av ett gediget förändringsarbete, samtidigt går ner till 20% av sin tidigare totala verksamhetsyta är ju också ett tydligt kvitto på att vi kan effektivisera befintliga fastigheter. Det har vi dock inte räknat in i nedan summering.

 

Summering av CO2 besparing

Nedan ser ni nu exempel på de återbrukade artiklarna ihop med information om den CO2 besparing som gjorts i projektet.

Omlackering befintliga möbler

Återbrukade befintliga möbler (urval)

Återbrukade möbler omklädda med ny textil

 

Den inredningen som inte flyttade med till de nya lokalerna fick nytt liv hos flera återbrukspartners. Både möbler, belysning och gardiner lever nu vidare  i andra lokaler.

 

Uppåt, framåt och cirkulärt!

#recycletoinspire

Julia Andersson