TEGELSLAGAREN 12

En riktig söderprofil

 
IMG_3160.jpg

Återfår sin forna glans

Julius Westerdahl Fastigheter äger och förvaltar flera fastigheter på Södermalm i Stockholm, däribland denna juvel som ritades av Backström & Reinius Arkitekter och uppfördes av byggmästare Olle Engqvist 1937.

Med sitt centrala läge, distinkta utseende och levande bottenvåning är Tegelslagaren 12 en referenspunkt på Södermalm - en Söderklassiker. Fastigheten, som inhyser butikslokaler och hyreslägenheter, har nu genomgått en varsam renovering.

Utformad i rött tegel, med burspråk och bottenvåning i teakpanel och distinkta flerluftsfönster är fastigheten ett, för sin tid, ovanligt hus. Tydliga historiska markörer för tiden är ett helt uppglasat kommersiellt markplan och runda pelare samt hörnplacerade fönster.

Vi tackar Julius Westerdahl fastigheter som lät oss följa med på resan när Tegelslagaren 12 återfick sin forna glans. En spännande resa med långsiktigt perspektiv!


FINALIST I ÅRETS STOCKHOLMSBYGGNAD

Det här fantastiska projektet är nu en av 10 finalister i Årets Stockholmsbyggnad.

Juryn som väljer ut finalisterna utgår från:

  • Byggnadens arkitektur

  • Hållbarhet

  • Innovation

  • Betydelse för Stockholm

Juryns kommentar:
Ett bostadshus, centralt beläget på östra Södermalm, har genomgått en varsam renovering där byggnadens ursprungliga värden och arkitektur har tagits väl om hand.

Byggnadens kvaliteter och livslängd har säkerställts för åtskilliga år framöver. Renoveringen har omfattat interiör, exteriör och en uppgradering av gårdsmiljön.

Renoveringen är till gagn för både hyresgäster och för förbipasserande, där den aktiva bottenvåningen bidrar till livet på gatan och Södermalm.

Omröstningen är öppen för alla. Principen är att det är en röst per person och mejladress. 

Vinnaren presenteras den 4 juni.

TEGELSLAGAREN 12

Beställare: Julius Westerdahl Fastigheter

Fastighet: Tegelslagaren 12

Adress: Nytorgsgatan 36-38, Södermalm Stockholm

Storlek: ca 6 000 m2

Uppdrag: BIM-strateg, BIM-samordnare, modellansvarig, skanning, uppmodelering samt projektledning totalrenovering av blåklassad* fastighet. Sextio lägenheter, två tvättstugor, vindsförråd, trapphus, fasad, fönster samt ventilation. Samt 8 kommersiella lokaler.

Bostadsrenoveringarna etapp 1 startar januari 2022, innan dess har gårdsrenoveringar och hyresgästanpassningar och övriga förberedande aktiviteter, i takt med att pandemin härjade, pågått i ett antal år. Klart juni 2023.

Arkitekt förfrågningsunderlag och bygghandling: Krupinski/Krupinska

Fotografer: Victor Johansson, Philip McCann och mod:group

* Byggnader som är blåklassade eller blåmärkta av Stadsmuseet i Stockholm innebär att bebyggelsen bedöms ha "synnerligen höga kulturhistoriska värden" och det är den högsta kulturhistoriska klassificeringen

Fastigheten innan renovering

Skiss KKARK

Visionsskiss Krupinska/Krupinska

Tegelslagaren 12 är ett unikt blåklassat hus från 30-talet. Att utföra en totalrenovering där ALLT som kan ska bevaras, funktion inte ändras och huset återställas till original var en perfekt utmaning för oss på mod:group och våra digitala processer.
— JONAS AHNVE, VD MOD:GROUP CONSTRUCT

Restaurering på riktigt

Fastighetsägaren har tydligt visat sin respekt för fastighetens historia och arkitektur samt kombinerat det med ett långsiktigt perspektiv. Det resulterar i varsam totalrenovering med 100 år till som mål. Flertalet specialister har anlitats i projektet för att få till detta fantastiska resultat.

Det har varit otroligt roligt att få genomföra detta projekt med Julius Westerdahl Fastigheter som har ett så långsiktigt perspektiv och tar ansvar för fastighetens framtid.

Nedan tar vi er igenom ett antal exempel på allt det fina som gjorts under resans gång.

Fasaden

Bland annat har vi, med hjälp av repellerande hantverkare, tagit hand om fasadens vackra teak. Eftersom vi inte fick göra ingrepp på fasaden kunde ställningar inte monteras. Allt trä slipades och behandlades. Vi bytte bara enstaka delar som tagit för mycket stryk av väder och vind genom åren.

Fun fact. För att inte sätta upp material som är avvikande i färg eller rötmotstånd togs enstaka panelbitar från entrén mot innergård till fasaden. I entréerna är trät mer skyddad. De fåtal delar som togs från entréerna ersattes med gamla lager av teak.

Gamla genomföringar i tegelfasaden har murats igen med återbrukat tegel från en demonterad tegelfasad på en 30-tals fastighet i Solna.

Kök

Originalkökens disposition har använts som förla­ga fast anpassade till samtida funktioner och standard. Det betyder till exempel att man höjer arbetshöjd från ursprunglig pighöjd till dagens arbetshöjd.

Baserat på originalritningar har vi tagit hjälp av specialister på respektive område. Funkiskök tillverkar stommar och luckor, Formgruppen tillverkar nya teak handtag, Ringströms Glas hjälper till med imkåpan med det vackra ribbade glaset och den rostfria bänkskivan hjälper DecoSteel till med.

Vi slipar, behandlar och kompletterar bänkskivorna och klaffborden i trä. 12 stycken ersattes, resterande gick att restaurera.

Kolmårdsmarmor finnes i fönsternischer och dessa har rengjorts, restaurerats och kompletterats.

Två kök återställs, i bevarande lägenheterna, återställs i original.

Fönster

Giljotinfönster i kökens burspråk har återskapats utefter original av WB trä. De ser nu ut och fungerar på samma sätt som de gjorde på 30-talet.

Fastigheten har 270 fönsterpartier. Alla fönsterbågar har plockats ner och tagits till fabrik för renovering och komplettering. Här har de skrapats, målats i ursprunglig kulör och nytt energi- och ljudglas har installerats. Fönsterkarmarna har varsamt renoverats och rötskadade delar har ersatts med senvuxen norrlandsfuru för att säkerställa hundraårig livslängd. Inget fönster revs. Alla kunde lagas.

I fastigheten fanns ett särskilt fönsterbeslag. Av 390 st beslag nytillverkades sammanlagt 80 st utifrån originalbeslag av ett metallgjuteri, Eskilstuna kulturbeslag. 20 st som saknades och 60 st till giljotinfönstren. Här tog man alltså fram gjutform baserat på ett originalbeslag för att kunna komplettera de handtag saknades.

Markiser har även satts in.

Golv

Den fina fiskbensparketten är nylagt i endast två sovrum där man hade valt vinylmatta på 30-talet. Resterande har slipats och behandlats.

När huset byggdes så las olika material i hallarna. Parkett, vinylmatta eller stengolv. När vi nu gör om fastigheten lägger vi sten i samtliga hallar, borghamskalksten (samma svenska sten som las i vissa hallar för ca 100 år sen).

Kolmårdsmarmor i trapphus har rengjorts och kompletterats.

Eftersom jag själv bott i området känns det extra fint att nu ha varit med och framtidssäkrat fastigheten. Komplexiteten i renoveringen har inneburit att man behövt va väldigt kreativ. Huset har dessutom alltid varit i drift.
— MARCUS ÖDQVIST, PLATSCHEF MOD:GROUP

Detaljer & övrigt

I fastigheten finns 80 hatthyllor i teak och dessa har renoverats, slipats och behandlats. Vi behövde nytillverka 16 långa och 12 korta för att komplettera i de lägenheter där hatthyllor inte fanns.

Vi behöver nytillverka 1 garderob, i övrigt har vi renoverat originalgarderoberna.

Hela huset är stambytt vad gäller avlopp och vatten.

Ventilationen är uppgraderad och nytt agregat har satts in. Läckande kanaler har tätats för bättre flöde.

Elen har bytts ut i sin helhet.

På vinden mot innergården finns piskbalkonger och genom åren hade man byggt igen 2 av 3 sådana. Dessa har man nu återskapats.

Öppen spis finns i gavellägenheterna och dessa ville man såklart sätta i bruk igen. Vi har sotat alla kanaler från spisarna, dragit nya rökgaskanaler på vinden, installerat ny fläkt samt byggt nya skorstenar.

Tvättstugor flyttades från källare upp till gamla cykelförrådet mot innergården.

I hissarna har ny motor satts in, nya moderna manöverpaneler tillverkades efter originalutförande men med moderna funktioner sattes in men i knappsatser och

Det började med ett bageri 1937

Nils Westerdahl med familj drev flera verksamheter men främst det välrenommerade Öhmanska Bageriet som då huserade i entréplanet. Han byggde fastigheten för att kunna erbjuda de anställda på bageriet ett modernt boende, i kvarteret som han kom att bo och verka i hela sitt liv. Historien om Julius Westerdahl, Nils far, en föräldralös tjugoåring som går (!) till Stockholm 1920, arbetar som fältbagare för sovjet och lär sig därmed att kalljäsa bröd är en makalös historia som förtjänar en egen bok- och det har den också fått.

Arkitekterna Backström & Reinius fick i alla fall uppdraget att rita Tegelslagaren 12 och byggmästare Olle Engqvist att uppföra det 1937. Byggnaden med dess tegelfasader, burspråk och sin utpräglade materialkänsla av tegel, teak, koppar och kolmårdsmarmor är ovanliga under den här tiden.

Arkitekterna arbetade även med att förbättra boendemiljön så de ljusa och välplanerade lägenheterna blev en föregångare för 40-talets bostadsbyggnader, därav har fastigheten fått en blåmärkt klassificering av Stadsbyggnadskontoret.

Den fantastiska innergården och dess trädgård är ritad av Sven Hermelin.

Vad är digitaliserad projektering och produktionsplanering?

Moment 1
Genom att scanna hela fastigheten får vi exakta förutsättningar gällande fastighetens geometri. Baserat på scanningen så byggs en digital kopia upp som vi sen kan laborera med. Byggnadsdelar identifieras och byggnaden littereras.

Moment 2
När vi väl har så adderar vi intelligens från sakkunniga för att utveckla ”rätt” väg framåt. En inventering görs av alla ytor och beslut tas kring huruvida de olika beståndsdelarna i fastigheten ska behållas, restaureras eller ersättas. Något om Recept & arbetsberedning. Därefter finns ett komplett underlag för beslut och aktivitet inkl. inköp och planering.

Moment 3
Addera kostnad, tid och komplexitet för att skapa minskad produktionsrisk och förbättra planering.
• Databas ger resurs och material
• Noggrant och förutsägbart
• Effektivt och innehållsrikt
• Förberett för uppföljning

Moment 4
Optimera utnyttjande av resurser och yta över hela projektet.
• Effektivitet i tid
• Effektivitet i plats
• Produktionsfaktor (hur mycket kan / bör vi producera)
• Visuell planering och tydlighet
• Möjligt att följa upp och styra med daglig styrning