Mullvaden

110 åringen som glömdes bort

 
källaren (taget av freda)_edit.jpg

Nu ska kåken få revansch

Är du byggnadsintresserad har du förmodligen koll på Kvarteret Mullvaden på Södermalm i Stockholm. Under sjuttiotalet pågick en intensiv debatt gällande dessa sekelskiftesfastigheter. Debatterna föregicks av husockupationer och rivningar här på Hornsgatans längsta kvarter.

Vi ser fram emot att följa med GEMFAST på deras resa från transaktion till förvaltning, via projektering, planering och produktion. En resa där vi förädlar, förbättrar och värdemaximerar denna historiska fastighet med hjälp av kunskap och digitalisering.

Vi är glada över att nu, varsamt och med respekt för fastighetens historia, hjälpa GEMFAST att ge Mullvaden Andra 27 revansch! Målbilden är att den ska stå lika stadigt om 200 år. 

Vi tackar samtidigt mullvadarna för att deras insatser innebar att denna fina fastighet fick stå kvar.

MULLVADEN

Beställare: GEMFAST

Fastighet: Mullvaden Andra 27

Adress: Hornsgatan 65

Byggnadsår: 1913

Storlek: 2500 m2

Uppdrag: BIM-strateg, BIM-samordnare, modellansvarig, skanning, uppmodelering samt projektledning totalrenovering av fastighet

Projekteringsstart september 2023
Produktionsstart december 2024
Bashus & lägenheter klart oktober 2024
Slutlig hyresgästanpassning källare klar Q4 2024

Arkitekt vid renovering: FREDA Arkitekter

En spännande historia

I slutet av 70-talet planerade man (Stockholm Stad) att riva delar av 39 gamla kvarter på Södermalm.

Svenska Bostäder hade för avsikt att riva hela kvarteret på Hornsgatan (Mullvaden första, Mullvaden andra samt Råttan som ligger mellan dessa två kvarter) på sikt eftersom man menade att grunderna påverkats negativt av tunnelbanebygget. Man ansåg att det blev för dyrt att renovera och åtgärda problematiken. Att det va billigare/bättre/enklare att riva och bygga nytt.

Mullvaden första innefattade 4 av de husen som skulle rivas först. Men så lätt skulle de inte komma undan. Husen på Krukmakargatan 6-12 ockuperades i syfte att stoppa rivningsplanerna. Dessa ockupanter kom att kallas för Mullvadar. Tyvärr lyckades man inte och den 20 september 1978 stormades fastigheterna av polisen och samma år rivs dem. 1981 stod nya fastigheter på marken. Resten av kvarteret fick dock stå kvar. Vi har, kort och gott, mullvadarna att tacka för att vi nu får möjlighet att ge kåken revansch.

Det finns såklart spännande material att ta del av vad gäller den här historien.

SVT Play

“Ett reportage om ockupationen av kvarteret Mullvaden i Stockholm.”

P3 Dokumentär - Slaget om kvarteret Mullvaden

“150 poliser spärrar av ett kvarter på Södermalm i Stockholm. Fyra hyreshus har ockuperats av unga människor som vägrar ge upp. Den 18 september 1978 har stunden kommit – ockupanterna ska ut.”

Digitalt arbetssätt - följ med i processen

Att arbeta med digitala verktyg är en självklarhet numera. Det digitala arbetssättet gör det enklare att både projektera, produktionsplanera och sen producera ett resultat som stämmer överens med beställarens förväntningar. Inklusive hens tanke om tid och pengar. Men det skapar också goda förutsättningar vidare in i förvaltning. Låt oss göra det enklare för dig att fatta kloka beslut genom hela byggnadens livscykel.

Här kommer vi, steg för steg, förklara hur detta går till vid ett ROT projekt på ett lättbegripligt sätt.


Steg 1 - PROJEKTERING


Steg 2 - PRODUKTIONSPLANERING

Likt mullvadarna står vi gärna längst fram i ledet i dialogen om hur vi kan driva branschen mot ett mer hållbart samhällsbyggande.

Följ gärna med oss på resan @mullvadenandra27

- Byggnaden uppfördes i början av 1910-talet av C. A. Anderssons dödsbo, men vid byggnadens färdigställande ägdes projektet av fabrikör August Lind. Nybyggnads ritningarna är signerade av J. V. Söderström. Byggnaden uppfördes i en arkitektonisk övergångsfas mellan två stilar och byggnadens gestaltning bär drag från såväl jugend som nationalromantik. Även om flerbostadshuset karaktäriseras av många av de stildrag som är typiska för 1910-talets nationalromantik, dröjer sig även en del av de gestaltningspreferenser som introducerades runt sekelskiftet kvar, säger Vicki Wenander i den antikvariska rapporten


Bilder innan renoveringen

Fotograf Sanna Lindberg